KUmmentaren: Klondike – Københavns Universitet

Universitetsavisen > Debat > 2008 > KUmmentaren: Klondike

29. august 2008

KUmmentaren: Klondike

Kære nye studerende

DER ER ET ELEMENT af Klondike i tidsånden. Begrebet refererer til stednavnet ved Yukon-floden i Canada hvor guldfeberen rasede på tærsklen til det 19. århundrede. Drømmen om at gafle den store gevinst fik selv læger, borgmestre og andre bedsteborgere til at satse hele butikken og følge de andre håbefulde ud i vildmarken. At udbyttet i realiteten ofte smagte af stegt skosål blev rammende illustreret i Chaplins 'Gold Rush'. Også i dag skaber guldfeberen falske forhåbninger. På internettets blinkende poker sites. Og i tv-talentshows hvor selv en sikkert udmærket mobiltelefonsælger på en enkelt aften bliver omdannet til operastjerne. Man kunne hævde at årgang 08 er mere disponeret for guldfeberen fordi I har oplevet en tilsyneladende evig fred. De yngste af jer er født efter 1989 uden Berlinmurens fysiske og mentale opdeling af verden. Samtidig har I været begunstiget af en næsten ubrudt økonomisk højkonjunktur. Så gode har tiderne været at den olympiske ånd endda råder på boligmarkedet - det gælder blot om at 'være med'. 'Optursgenerationen' lød karakteristikken for nylig i Berlingske Tidende der hævdede at opvæksten har været så sorgløs at de unge end ikke gider tage det obligatoriske forældreopgør - næh far og mor er skam ophøjet til rollemodeller.

HVORFOR SKULLE OPTURSGENERATIONEN orke at kæmpe sig gennem en fem-seksårig universitetsuddannelse? Det lyder da som noget af en nedtur. Særligt når man - nu og her - kan gå direkte efter guldet som butikschef i det lokale supermarked eller Telecommunication Manager. Sådan kan vi ikke undgå at spekulere når vi skal forklare at markant færre har søgt ind på danske universiteter i år. Uagtet at en del af forklaringen også er den forvirring som gymnasiereformen og de nye optagelsesregler har afstedkommet. Hvilket kick kan I få på KU som kan konkurrere med Klondike? For det første kommer I til at mærke suset fra den forskningsbaserede undervisning på højeste faglige niveau. I starten kan al den nye viden godt virke lidt overvældende. Men når laboratorieforsøget lykkes, eller når teorien falder på plads, så kan man faktisk blive helt høj af erkendelse. For det andet kan I lidt henne i studiet få et internationalt sus i form af et studieophold på et af KU's mange samarbejdsuniversiteter - fra Berlin over Berkeley til Beijing. Al erkendelse beror på erfaringer - ikke mindst de internationale og kulturelle. Og for det tredje kommer I til at opleve suset ved at læse på et bredt favnende universitet - med otte fakulteter, 130 uddannelser og 37.000 medstuderende.


TAG BARE DE MENNESKESKABTE klimaforandringer som ikke alene kan forårsage skybrud og oversvømmelser. Men som også kan udløse en heftig diskussion når teologen krydser klinger med biologen eller juristen. Derfor vil universitetet gøre det lettere at tage fag på andre studier så I kan mejsle en personlig kant i uddannelsen. Som en forsmag på tværfagligheden kan I deltage i semester kick-off i Festsalen på Frue Plads den 11. september hvor Bjørn Lomborg og Svend Auken vil tage temperaturen på klimadebatten. Og den 4. november slår vi dørene op til et vaskeægte amerikansk valgdøgn - i samarbejde med Studenterrådet og foreningen for nuværende og tidligere KU'ere. Heldigvis virker årgang 08 ikke svækket af guldfeberens vrangforestillinger. Så forhåbentlig vil I ikke forlade KU til fordel for det forjættede Klondike. Vi håber derimod at I vil opfatte KU som en veritabel guldgrube. Ikke kun fordi en uddannelse kan betale sig, regnet i kroner og ører. Men også fordi I oven i købet får en verdensanskuelse som kan gøre selve livet rigere, og som samtidig er gangbar mønt i alle kulturer og erhverv. For slet ikke at tale om de nye venner I vil få.
Vi ses til immatrikulationen i Festsalen på Frue Plads den 2. september!

Af rektor Ralf Hemmingsen og prorektor Lykke Friis