Debat: Gør KU socialt ansvarlig – Københavns Universitet

Universitetsavisen > Debat > 2009 > Debat: Gør KU socialt ...

11. februar 2009

Debat: Gør KU socialt ansvarlig

FAIR TRADE KU

Uffe Krag Kristensen, stud.scient.pol., Fair CSS

Henover et koldt og vådt efterår er vi en gruppe på Center for Sundhed og Samfund, der har stillet os selv spørgsmålet, om ikke en institution som Københavns Universitet burde gå forrest i kampen for social retfærdighed?

Vi ønsker et universitet, der forholder sig til verden omkring sig og ikke kun fortolker den. Indviklede samfundsteorier glemmer ofte at tilbyde et forandringsforslag, og de forslag, som tilbydes, udelades ofte fra pensum. Hvad kan vi selv gøre?

Vi skal have Fair Trade-universiteter i hele Danmark! På CSS gik hele oktober måned med at planlægge en event, hvor vi delte gratis Fair Trade kaffe ud til mere end 300 studerende på en kold novemberdag. I samme uge holdt vi en debataften og sluttede hele ugen af med et brag af en fest, hvor vi serverede Fair Trade Mojitos.

Men hjælper det? Vi har ikke revolutioneret vores fakultet, men overalt finder vi opbakning. Mere end 400 af vores medstuderende har indtil videre skrevet under på, at de også ønsker at vores fakultet skal være et Fair Trade Fakultet, hvor vi kan købe Fair Trade-produkter.

Vi må gøre op med uretfærdige handelsaftaler, der gang på gang tryner fattige mennesker rundt om på kloden. Vores erfaring er, at den politiske opbakning på internationalt plan mangler. Derfor starter det hele hos os selv. Det er os, der kan sende et budskab og give fattige mennesker en stemme i vores del af verden.

At København er blevet Fair Trade By, og at KU forhåbentligt inden for en overskuelig fremtid kan kalde sig selv et Fair Trade Universitet, løser naturligvis ikke alle fattigdomsproblemer i verden. Men det er starten på en udvikling og sender et stærkt signal til omverdenen om at også institutioner som Københavns Universitet anerkender de uretfærdigheder, der er iboende i den globale handel, som den ser ud i dag.

Hvis du er interesseret i at være med til at gøre KU til Danmarks første Fair Trade Universitet, så kontakt os. Og hvis du er studerende på CSS og støtter projektet om et Fair universitet, så meld dig ind i vores Facebookgruppe Fair CSS. Indtil videre er vi kun i gang på CSS, så der er masser af fakulteter der stadig mangler at få den fair ånd spredt til sine medstuderende.