Debat: Pensionist – aldrig i livet! – Københavns Universitet

Universitetsavisen > Debat > 2009 > Debat: Pensionist – al...

11. februar 2009

Debat: Pensionist – aldrig i livet!

FRATRÆDELSER

Bjarne Bisballe, Administrativ TAP

Alle er vist efterhånden blevet klar over, at den tidligere tvangspensionering af universitetets medarbejdere ved halvfjerdsårsalderen nu er afskaffet, hvilket fremover vil kunne få den bivirkning, at emeritus-racen med tiden vil uddø, for hvorfor skulle en lektor/professor dog frivilligt overgå til emeritusstatus og afgive sit fede kontor, sin assistenthjælp og sin efterhånden høje faste månedsløn, for så oven i købet at skulle begynde at tære på sin pensionsopsparing?

Nej, vel? Lad os dog holde den kørende så længe som muligt, og gerne til støvets år, som for den del af det videnskabelige personale, der har holdt den kørende til godt op i tresserne, nok i gennemsnit ligger nær de halvfems.

Jeg gør opmærksom på et problem som KU må finde en løsning på: Hvordan slipper KU på en pæn måde af med de gamle, der efterhånden statistisk set fagligt vil falde af på den, så der kan blive plads til friske kræfter i stedet? Vil en professor på under de halvfjerds i en ikke så fjern fremtid være en sjældenhed? Bliver man nødt til at indføre formelle afskedigelsesudvalg?

På min lokale arbejdsplads, som er Statens Naturhistoriske Museum, fik alle over de tres for nylig tilbudt lukrative fratrædelsesordninger, og disse blev da også flittigt benyttet, men kun af TAP-personalet. Ikke en eneste VIP lod sig friste.