KUmmentar 4-2009: Hard Talk i Bella Center – Københavns Universitet

Universitetsavisen > Debat > 2009 > KUmmentar 4-2009: Hard...

18. marts 2009

KUmmentar 4-2009: Hard Talk i Bella Center

»Kongressen har dermed ikke alene styrket KU's position i IARU; den har også sat en tyk streg under at KU er et universitet der har ambitioner om at deltage i den internationale debat.«

Af Rektor Ralf Hemmingsen og prorektor Lykke Friis

DEN AMERIKANSKE PRÆSIDENT Harry S. Truman har engang sagt: »Give me a one-handed economist! All my economists say, ‘on the one hand - on the other hand'«. Det var som om Trumans spøgelse gik gennem Bella Center i torsdags. For på klimaforskerkongressens sidste eftermiddag afkrævede statsminister Anders Fogh Rasmussen et ret entydigt svar fra den fremmødte forskerverden.

»Jeg har brug for et konkret råd nu. [Den tyske klimaforsker] Stefan Rahmstorf sagde at målet om [at temperaturstigningerne på jorden holdes under] to grader ikke [er] forsvarligt. Så nu vil jeg gerne have at vide fra panelet: Kan vi som politikere stadig stole på IPCC's anbefalinger - eller kan vi ikke?« Hvortil Rahmstorf svarede at FN's klimapanel (IPCC) ikke har sagt at to grader er forsvarligt, men derimod at to grader skal opfattes som en øvre grænse hvilket i øvrigt også er EU's forhandlingsposition.

DEBATTEN MELLEM FOGH OG RAHMSTORF lignede en 'special edition' af BBC's Hard Talk. Men bag den kontante, let kuriøse ordveksling gemte der sig en interessant modstilling. På den ene side politikeren som har brug for klar besked så de politiske forhandlinger kan hvile på et fast grundlag. Et 'moving target' er svært at ramme som statsministeren formulerede det.
På den anden side er der forskeren for hvem det er en uskik at udtale sig for skråsikkert fordi ethvert forskningsresultat er forbundet med en vis usikkerhed.

Sandheden er ikke en absolut størrelse; det er derimod bestræbelsen på at søge sandheden. Videnskab og politik har altså forskellige opgaver. Men netop derfor kan de også have gavn af at mødes som i sidste uge i Bella Center.

HELE FORMÅLET MED KLIMAKONGRESSEN var da også at få budskaberne ud til verdens politikere - og naturligvis også den 'globale landsby'. Og det synes at være lykkedes. Vi har endnu ikke optalt den samlede eksponering i medierne. Men et første, forsigtigt hug viser at kongressen blev dækket af små 500 online medier fra over 40 lande. Mindst to dusin artikler blev forfattet på gammeldags papir i den skrevne internationale presse.

Med 215 tilmeldte journalister var der om ikke tale om mandsopdækning, så i hvert fald et pænt ratio set i forhold til kongressens cirka 2000 deltagere. Og det giver unægtelig en særlig stemning af internationalt epi-center når scenevante journalister fra International Herald Tribune og Independent stiller spørgsmål til pressemødet. Når man en passant hører afrikanske journalisters eksotiske mobilsamtaler med redaktionen derhjemme. Og når vi begge på vore respektive rejser efter kongressen (Singapore og Riga), kan se KU omtalt i de internationale aviser som stewardesserne så beredvilligt forsøder turen med.

IAGTTAGERE FRA DEN KRITISKE SKOLE vil måske spørge om kongressen var sliddet og pengene værd? Trods betydelig træthed hos dem der trak det allerhårdeste læs (KU's klimasekretariat, den videnskabelige kommite og 'local organising commitee') er vort svar entydigt ja. Med afsæt i grundforskningen har forskere fra KU's otte fakulteter, i tæt samarbejde med IARU-alliancen, formået at spille ind i én af de vigtigste debatter p.t. -
klimadebatten.

Kongressen har dermed ikke alene styrket KU's position i IARU; den har også sat en tyk streg under at KU er et universitet der har ambitioner om at deltage i den internationale debat. Spørg bare de stærkt engagerede jurastuderende fra blandt andet Sydafrika, USA, Chile, Indien og Australien der forhandlede dele af den nye Københavner-aftale på plads - og fik en global oplevelse de sent glemmer!

SOM ALLE ANDRE INTERNATIONALE kongresser var der naturligvis også nogle skønhedspletter - internationale kongresser er trods alt ikke hverdagskost på KU. Nogle mente at kongresmaden kunne have været bedre; andre var utilfredse med Bella Centerets grå arkitektur og ikke mindst dets ombygning der gjorde vejen fra metrostationen noget kringlet. Nuvel, sidstnævnte syntes nu ikke at skræmme forskerne der praktiserede hvad de prædiker. Trods de over 2000 deltagere havde taxachaufførerne stort set ikke noget at lave i de tre dage kongressen løb af stablen.

Når støvet efter kongressen har lagt sig, er vi derfor samlet set ganske overbeviste om at KU og IARU vil have medvirket til at styrke formidlingen af klimaforskning til den bredere offentlighed. Samtidig har den understreget at videnskab og politik trods deres væsensforskellighed kan indgå i en fornuftig arbejdsdeling som vi forhåbentlig vil se konkrete resultater af til FN's klimatopmøde til december. Som Winston Churchill engang sagde »We need scientists on tap; not on top«.