Debat: KU´s store klimashow for de frelste – Københavns Universitet

Universitetsavisen > Debat > 2009 > Debat: KU´s store klim...

01. april 2009

Debat: KU´s store klimashow for de frelste

KLIMAKONGRES

Bjarne Andresen, lektor, dr. scient., Niels Bohr Institutet

10.-12. marts afholdt KU sin stort anlagte klimakonference. Jeg har læst Universitetsavisens omfattende reportage i sidste nummer (UA 4/09), og det er sørgelig læsning for en akademiker.

Skal det show forestille at være den videnskabelighed, man kan forvente af et fremtrædende universitet? En forsamling af klakører, som på forhånd er udvalgte til at være enige, uden repræsentanter for forskning, der peger i andre retninger eller har andre vægtninger.

Under overskriften 'Ikke plads til tvivl' citeres Katherine Richardson for, at der er »90 procent risiko for at vi er på vej mod en katastrofe hvis vi ikke gør noget. De sidste ti procent er ikke interessante.«

Er det videnskabelig tænkemåde eller en demagogs udsagn? Enhver forskning lever af tvivl og af at sætte spørgsmålstegn ved alt. Uden denne tvivl bliver det religion.

Jesper Theilgaards citat: »At folk her er enige. Det er rart at vi er sluppet for det mudder af mere eller mindre underlødige indlæg der normalt præger klimadiskussionen. Det er godt at der nu er ved at komme overblik i debatten«, er af samme skuffe.

Det er altid bekvemt at slippe for modsigelse af sin overbevisning, men det er bragende uvidenskabeligt.

Og så den afsluttende klumme fra rektoratet, som glæder sig over Churchills flabede citat:

»We need scientists on tap; not on top.« Altså videnskabsfolk skal stå på spring, når politikerne knipser med fingrene og har valgt dagens favoritøl/meninger, men de skal ikke selv føre sig frem.

Er det det, rektoratet ønsker, at KU som universitet skal nedgøres til?

Det var ikke en videnskabelig konference, men en jubelfest blandt de frelste med de rigtige meninger. Så meget hykleri og politisk opportunisme på en gang giver mig opkastningsfornemmelser.